Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Ismertető/teszt

The F.A. Premier League Stars

1999.10.02. 00:00 | szerző: Dino | kategória: Ismertető/teszt

Az Electronic Arts - ahogy azt már megszokhattuk - fociprogramok tekintetében nem csak a FIFA sorozatot adja ki, hanem évente általában egy játékot azon kívül is megjelentet, egy más licenszet felhasználva, tavaly például a futball-világbajnokság alkalmából a World Cup 98-at. Idén az angol futballigát vette alapul a FIFA 2000 előtt megjelenő játékához, mely a fent olvasható címet kapta. (Németországban egyébként egy más változata kapható ennek a játéknak, Bundesliga Stars 2000 címmel, mely értelemszerűen a német csapatokat tartalmazza.)

The F.A. Premier League Stars

A tavaly megjelent World Cup 98 és FIFA 99 óta több változás is történt a játékban, melyek egy része elvárható volt a színvonal emelése érdekében, mások pedig extra dolgokkal bővítik a megszokott programot. Jelen esetben a legfontosabb újítás talán a játékosok fejlődése-fejlesztése, mely a következőt jelenti: az idény során minden egyes mérkőzés után kiértékelik a csapatok teljesítményét, különböző szempontok alapján. Ilyen például az, hogy ki nyerte a játékot, melyik csapat volt sportszerűbb, ki rúgta a legtöbb gólt, stb. Ezek alapján mindkét csapat kap valahány pontot (pontosabban csillagot), melyet aztán tetszés szerint oszthatunk szét játékosaink között, azok különböző tulajdonságait fejlesztve. Javíthatunk például embereink gyorsaságán, ügyességén, erején, vagy cselezési képességén, valamint további hat tulajdonságán. Emellett nem csak erre szolgálnak a csillagok: lehetőség van játékosaink lecserélésére is, ilyenkor meglévő pontjaink felhasználásával a piacon rendelkezésre álló játékosok közül vásárolhatunk.

Játékmódból szokás szerint többféle van. Kezdésnek edzhetünk egy kicsit, ilyenkor tetszés szerinti mennyiségű embert tehetünk egy csapatba, és velük próbálhatjuk ki a játék irányítását. A barátságos mérkőzésnél mi választhatjuk ki, hogy melyik két csapat játsszon, a bajnoki idényt pedig az egyik csapattal kell végigjátszanunk. Ilyenkor van igazából értelme a csillagok gyűjtésének. Ezeken kívül lehetőség van még tetszőleges liga létrehozására, valamint saját csapatot is összeállíthatunk, tetszőleges játékosnevekkel. A játékba bekerült az, ami például a FIFA 99-ből hiányzott: most már elmenthetjük a játékot, így nem kell félbehagynunk egy jól indult idényt, folytathatjuk azt később. Többszemélyes játékra az egy gépen történő kétszemélyes játék mellett lehetőség van modemen, soros kábelen vagy hálózaton keresztül. Ez utóbbi esetén egyszerre maximum négyen játszhatunk.

A játék irányítása némileg változott a korábban megszokotthoz képest, ami egy kis gyakorlást tesz szükségessé, hogy minél jobban kontrollálhassuk játékosaink mozgását. Az emberek természetesen kifáradnak a sok rohangálástól, az éppen aktuális játékos fáradtsági szintjét a képernyő jobb alsó sarkában kísérhetjük figyelemmel. Újdonság az erőkijelző sáv, mely vizuálisan jelzi, hogy milyen erős lesz rúgásunk. Ez amúgy a gomb lenyomva tartásának idejétől függ. Kapura lövés esetén ez kiegészül azzal, hogy a sáv többszínű lesz, és a kék színű részben kell elengednünk a gombot a megfelelő magasságú lövéshez. Sprintelésnél is megjelenik egy erőnléti sáv, addig futhatunk emberünkkel, amíg az el nem fogy.

The F.A. Premier League Stars

Grafika tekintetében elég vegyes érzelmeket keltett a játék. Az árnyékok kezelése már szinte tökéletesnek mondható, a stadion falai is árnyékot vetnek napos időben, a játékosok körül pedig mesterséges megvilágítás - azaz esti mérkőzés - esetén különböző hosszúságú árnyékok láthatók. Sajnos a közönség megmaradt a hagyományos ábrázolásúnak, azaz egy lapos felületre feszítették ki a textúrát, ami bizony igen csúnyán néz ki. Egy-két helyen azért láthatók extra emberek is a pálya mellett, azonban azok se többek egy kartonlapból kivágott figuránál, ráadásul a szélük különösen ronda, a körbevágás nem lett tökéletes. Az engine más szempontból se tökéletes, az emberek gyakran egymásba lógnak, vagy például a kapus lazán átsétál a hálón, de ez játék közben nem vehető észre, csak lassított visszajátszáskor.

Az EA Sports játékaiban az utóbbi években megszokhattuk, hogy neves együttesek számai szerepelnek főcímzeneként, vagy akár a program egészének zenéjeként. Míg a World Cup 98 a Chumbawamba jó kis Tubthumpingjával indult, a FIFA 99 pedig Fat Boy Slim Rockafeller Skankjével nyitotta a programot, most egy diszkós dallam került a programba, mégpedig az ATB 9PM (Till I Come) című szerzeménye. Emellett a Ministry of Sound által válogatott további számok kaptak helyet a korongon.

A Premier League Stars egy szép, színvonalas program, azonban a jelentős újításokat feltehetően inkább a FIFA 2000-re tartogatják az Electronic Artsnál, így elsősorban azoknak ajánlom, akik különösen kedvelik az angol csapatokat, vagy nincs türelmük megvárni a FIFA sorozat új részét. ■

The F.A. Premier League Stars

The F.A. Premier League Stars

8,5
Pozitívumok Negatívumok

Minimális rendszerigény: Pentium 166, 32 MB RAM, 4xCD-ROM

« Előző: Command & Conquer: Tiberian Sun tippek
Következő: Re-Volt »