Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Ismertető/teszt

Game Commander

2000.11.03. 00:00 | szerző: Dino | kategória: Ismertető/teszt

A Sontage Interactive nemrég tette ingyen letölthetővé beszédfelismerő programjának egy speciális verzióját, ennek kapcsán úgy gondoltuk, írunk is a programról.

Game Commander

A Game Commandert kimondottan játékok vezérléséhez találták ki. A program rezidensen fut a háttérben, miközben játszunk, és figyeli, hogy beszélünk-e a mikrofonba. Ha hangot érzékel, megpróbálja kitalálni, hogy mit is mondtunk, és a beállításokban hozzárendelt parancsot hajtja végre, mely lehet egy egyszerű (pl. F1) vagy összetett (pl. Alt+Shift+C) billentyűlenyomás, vagy akár 256 egymás utáni gomb végrehajtása.

A Game Commander indítása után egy kis ablak jelenik meg a képernyőn, mely jelzi, hogy milyen játék aktív éppen, és az annak megfelelő parancsokra vár. A programot úgy tervezték, hogy tanítás nélkül, azonnal lehessen használni installálás után. Persze ehhez feltételezik azt, hogy a használójának megfelelő angol kiejtése van, különben kénytelenek vagyunk mégiscsak megtanítani a különböző parancsokat. Ez viszont arra is lehetőséget teremt, hogy akár magyar nyelvű parancsokat is betaníthassunk. A játékokhoz külön profile-ok tartoznak, így természetesen mindegyik játékhoz különböző parancsokat rendelhetünk, ráadásul előre beállított profile-ok is járnak a teljes programhoz. Egy parancsnál nem csak a hozzá tartozó billentyűlenyomást változtathatjuk meg, hanem annak nevét is, a Game Commander pedig automatikusan átáll az új szó érzékelésére (például ha "Target Ship" helyett "Lock On"-nal szeretnénk célozni kedvenc szimulátorunkban, nem kell külön betanítanunk a beszédfelismerőt, elég átírnunk a parancs nevét).

A készítők szerint - persze nem túl nagy alapzaj mellett, jól irányított mikrofon esetében - 95%-os a program pontossága, és ez a tesztelés során valóban valami hasonló volt, bár volt egy-két kisebb pontatlanság, valószínűleg azonban inkább kiejtési hibák miatt. Ilyenkor párszori ismétléssel betanítva a programot már teljesen jó lett a felismerés. A parancsok felismerése viszonylag gyorsan történik, de sok esetben mégis jobb megoldás a billentyűlenyomás, mert a közel egy másodperces késés azért játék közben nem minden esetben szerencsés. Amikor azonban nincs szükségünk a teljesen pontos időzítésre, nagyszerű dolog, hogy nem kell minden gombot nekünk megnyomnunk, hanem csak egy szót mondunk. Hasznos felhasználása még a Game Commandernek például a csapattársaknak üzenés különböző FPS-eknek. Ugyan nem helyettesíti a BattleCom jellegű chatprogramokat, de egy T[space]Védd[space]a[space]Bázist karaktersorozatot simán beállíthatjuk arra, ha azt mondjuk: "védd".

A programnak többféle verziója is létezik. Az alap Game Commandert letölthetjük az internetről 30 dolláros áron, vagy megvehetjük boltban a 10 dollárral többe kerülő dobozos verziót, mely egy jó minőségű mikrofont is tartalmaz. A Game Commander MX egy továbbfejlesztett verzió, mely a játékok közben használható beszélgetőprogramok (BattleCom, Roger Wilco, stb.) mellett is működik. Ez csak letölthető formában létezik, 40 dollárért. Aki pedig először inkább csak kipróbálni szeretné, az letöltheti az egyedül az Unreal Tournamenthez használható speciális verziót a www.gamecommander.com címről. ■

Game Commander

« Előző: Visszatér a Project Two
Következő: Nem lesz Frontier Wars »

Legutolsó hozzászólások (összesen: 1)